Oxalsyre fordamper erfaringer

FORUM FOR BIAVLERE Forums Bimateriel Oxalsyre fordamper erfaringer

This topic contains 3 svar, has 2 stemmer, and was last updated by  Gert O. Johansen 4 years, 6 months siden.

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #3651 Score: 0

    Hej jeg overvejer at investere i en oxcalsyrefordamper, men er ikke sikker på den er pengene værd. Hvad er jeres erfaringer med den type behandling kontra den traditionelle?

    #3714 Score: 0

    Gert O. Johansen
    Medlem
    14 pts

    Nåh Johannes, ingen har meldt tilbage på dit spørgsmål, så jeg prøver med et “lille” bidrag.
    Jeg har ikke forfærdelig stor erfaring med fordampning af oxalsyre, men har dog lidt info til dig.
    Som så meget andet, så er der jo både pro og cons hvad angår oxalsyrefordampning.
    Lad os tage et par fordele først:
    Udført korrekt er behandlingen meget effektiv. Se grafeksempel. Størst effekt i ca. den første uge efter behandling.
    Der er gode erfaringer med at bifamilier overlever behandlingen, hvilket ikke altid er tilfældet ved OA-drypning.
    Med de traditionelle fordampere, der føres ind gennem flyvespalten, da undgår man jo helt at åbne og forstyrre bifamilien. Og man kan med fordel behandle i vinterperiode hvor bierne sidder i vinterklynge.
    Og ligeledes er risikoen for at forgifte bierne begrænset i forhold til oxalsyredrypning med OA (oxalsyre) i en sukkeropløsning. Bierne tilskyndes ikke til at indtage (æde) oxalsyren når den fordampes ind i stadet.
    Der er også ulemper:
    Udsættelse for oxalsyredampe er extremt sundhedsskadeligt for mennesker. Det anbefales kraftigt at benytte sikkerhedsbriller, syrefaste handsker og åndedrætsværn.
    Ved ukorrekt opvarmning (og der findes mange typer OA-fordampere) risikerer man at en stor del af OA-krystallerne ikke når at fordampes, men i stedet nedbrydes til myresyre og kulilte !
    Ideen med OA-fordampning er jo, at OA-krystaller fordampes inde i stadet, hvorefter de meget hurtigt (på grund af den lave temperatur) rekrystalliserer og binder sig på ALLE OVERFLADER i magasinet. Altså på magasinkassen, tavler, bier m.v. og altså også på alle eksponerede varroamider.
    Af ovennævnte kan man så også udlede, at indblæsning af OA-dampe med blæsere eller gas, kun vil medføre, at en stor del af det indblæste fiser lige igennem div. utætheder og ud i guds frie natur.
    Når OA-krystallerne opvarmes sker der først en fordampning af vandindholdet i krystallerne, herefter sker der omkring 157°C en fordampning ved det der hedder sublimation. Dvs. at et fast stof overgår til dampform uden foregående smeltning til flydende form. Omkring ca. 189°C sker der så en nedbrydning af det OA der ikke har nået at fordampe, til dels myresyre og dels kulilte ?
    Så det er jo ret indlysende, at en korrekt ikke for hurtig og for høj opvarmning er afgørende for et godt resultat, ellers er der risiko for, at kun en begrænset del af OA-krystallerne kommer til at gøre gavn i familien.
    Jeg har set flere, mere eller mindre hjemmestrikkede fordampere, bl.a. baseret på dyppekoger, loddekolbe og lign. Fælles for dem er manglende temperaturstyring/kontrol.
    Jeg har selv lavet en OA-fordamper ved hjælp af et keramisk PTC-varmeelement. PTC betyder at modstanden i elementet stiger med stigende temperatur, og at den afsatte varmeeffekt og temperaturstigning tilsvarende reduceres.
    Jeg håber at du blev lidt klogere ? Ellers er du velkommen med flere spørgsmål.

     

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    #3743 Score: 0

    TAK for et fyldestgørende svar på mit spørgsmål.

    Har du personlige erfaringer med metoden er mere effektiv og skånsom for bierne kontra drypning?

    Jeg har hørt, (ved ikke hvor troværdig kilden var) at fordampningen havde svært ved at trænge igennem vinterklyngen. og derfor ikke virkede. Ifølge kilden var det ved at tage livet af familierne. Men måske skyldets det som du skriver at, fordampningen ikke var gjort korrekt.

    #3744 Score: 0

    Gert O. Johansen
    Medlem
    14 pts

    Johannes ved drypning er det jo bierne yderst i vinterklyngen der “vandes” med opløsningen, og så er det jo meningen, at de fordeler den (til hinanden og især til varroa-krybet) efterhånden som de skifter plads i klyngen og gnubber sig op ad hinanden. Det er jo en slags kontaktsport !
    Varroamiderne sidder jo udenpå bierne, så det er ikke meningen, at de skal æde oxalsyren, men da den jo er opløst i en sukkerlage, så er det nok noget af det de gør ? Tror du ikke ?

    Derfor har jeg også mere tiltro til oxalsyrefordampning, men vel at mærke når den udføres korrekt og under de rigtige forhold. Altså når det er så tilpas koldt at oxalsyredampene hurtigt rekrystalliserer (kondenserer) på alle de kolde overflader inde i magasinet, hvorefter bierne og miderne uværgeligt vil komme i kontakt med oxalsyren når de bevæger sig rundt i kassen.

    Men som tidligere beskrevet, så skal der være styr på værktøj og process.

    Vi får jo erfaringer ved at prøve os frem, ik’ ?

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.