Honningmagasin klasket sammen. Hvorfor? Nedsmeltning?

FORUM FOR BIAVLERE Forums Praktisk biavl Honningmagasin klasket sammen. Hvorfor? Nedsmeltning?

This topic contains 4 svar, has 3 stemmer, and was last updated by  Keld Ole Gade 5 years, 7 months siden.

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #2866 Score: 0

    Lars Mollerup-Degn
    Deltager
    1 pt

    Jeg satte i går bitømmere under de sidste magasiner, hvor jeg har ventet på, at den sidste rest yngel skulle krybe. I dag ville jeg så hente dem hjem. I den største familie var der hele to næsten fulde magasiner, så det så overraskende godt ud – i går. Men da jeg kom i dag var familien tæt af bier uden på kassen. Da jeg lige først så det, troede jeg det skyldtes at familien var så stor, at den havde svært ved at være inde i den nederste kasse, der skal udgøre vinterlejet, og som alle bier nu skulle være presset ned i af bitømmeren. Men da jeg kom nærmere så jeg, at hele kassen sejlede i honning og det løb ned ad siderne og hen ad jorden. Honningen var fuld af druknede og indsmurte bier. Da jeg åbnede magasinerne, var det et sørgeligt syn. 8 af 10 rammer i øverste magasin, som i går var fuldt forseglede, var klasket sammen i bunden af magasinet og honningens løbet ud og ned over næste magasin. I næste magasin var endnu et par tavler klasket sammen. I bunden oven på bitømmerpladen lå endnu flere druknede bier i et tykt lag honning og bitømmeren var naturligvis stoppet til, så ingen havde en levende chance for at slippe ud. Jeg har aldrig oplevet noget lignende i mine 27 år som biavler. Er der nogen, som har et bud på, hvad jeg kan have gjort forkert? Nu håber jeg bare på, at familien kan overleve. Det er jo rigtig mange af de unge vinterbier, der har siddet i honningmagasinerne og nu er druknet. Jeg tror der af en eller anden grund er blevet alt for varmt i magasinerne, så tavlerne er blevet for bløde til at bære vægten af honningen og er nedsmeltet, for da jeg samlede de sørgelige rester sammen i en affaldssæk, synes jeg honning og vokskager føltes temmelig varme. Men hvorfor skulle der blive ekstra varmt i netop de to magasiner. Der har jo ikke været specielt varmt i vejret siden i går – slet ikke i sammenligning med tidligere på sommeren – og de andre familier i bigården havde ikke samme problemer? Er der andre, som har oplevet noget lignende og har et bud på, hvad der kan været gået galt?

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    #2871 Score: 0

    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Hej Lars

    Når vi ser sådan noget bliver vi lidt bekymrede for om der kan være problemer med voksen. Hvis der på ene eller anden måde er blandet stearin eller andet i voksen sænker det typisk smeltepunktet og så risikerer man at tavlerne falder sammen ved en lavere temperatur end ren voks. Det er ikke for at sige at det er voksforfalskning, men vi vil meget gerne sende en voksprøve til analyse for at udelukke det. Kan du sende en prøve af den samme voks (gerne en ny tavle) som vi kan sende til analyse?

    #2872 Score: 0

    Lars Mollerup-Degn
    Deltager
    1 pt

    Hej Ole,

    det kan jeg godt. Det vil sige, jeg kan sende et stykke af en af de tavler, der er faldet sammen. Jeg har desværre ingen rene/nye tavler, som jeg ved med bestemthed er fra samme pakke. Jeg kan forsøge at vaske den værste honningklisterstads af, inden jeg sender, men det er vidst det bedste, jeg kan gøre. Skal jeg bare sende til kontoret? Jeg tror nu ikke rigtig, det kan være forklaringen, for jeg får al min voks igennem grøn vokspulje, hvor jeg også leverer til. Jeg skifter alle tavler hvert år, så de altid indvintres på nye og friske tavler. Men jeg har faktisk haft et par stykker, der også gik i stykker under slyngningen i år. Det var mit indtryk, at det var fordi, det var så varmt, da jeg slyngede, at de blev for bløde. Så noget er anderledes, end det plejer, fornemmer jeg. De tavler, som er faldet sammen var i et honningmagasin med nye tavler fra i år, der ikke har været yngel i. Jeg bruger stort set aldrig at genanvende jomfrutavler, og disse har ikke været brugt eller slynget før. Jeg skal sende en prøve. Går ud fra, at I primært er interesserede i dele af den oprindelige kunsttavle?

    #2873 Score: 0

    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Hej Lars

    Hvis du har en saftkoger eller noget lignende så du kunne smelte voksen fra ville det være det bedste. Der skal mindst bruges en mængde svarende til at tavle. Du skal bare sende det her til kontoret, Fulbyvej 15, 4180 Sorø, gerne sammen med information om hvilken pulje det kommer fra. Så sender vi det til analyse i Tyskland.

    #2878 Score: 0

    Keld Ole Gade
    Deltager
    1 pt

    Hej Ole

    Normalt vil temperaturen falde når bierne forlader magasinet, men hvis bitømmeren er blokeret af droner eller eventuelt vender på hovedet er bierne fanget over bitømmeren. Bierne går i panik og udvikler derved varme, og da de fleste bitømmere er lavet uden ret meget ventilation stiger temperaturen i magasinet. Jeg har aldrig brugt bitømmer på grund af at slyngningen går bedre med naturlig lune tavler. Jeg har set en amerikansk model med god luftgennemstrømning, så man undgår kolde tavler eller overophedning.

    http://stepplerfarms.com/Honeyblog/?cat=10

    http://www.lewisandsons.ca/components/bee-escape

    Med venlig hilsen

    Keld Ole

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.