Flytte stader 20 meter

FORUM FOR BIAVLERE Forums Praktisk biavl Flytte stader 20 meter

This topic contains 15 svar, has 8 stemmer, and was last updated by  Gregers Nielsen 3 years, 12 months siden.

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 16 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #3383 Score: 0

    Gregers Nielsen
    Medlem
    1 pt

    Mit ene bistade står på en måde, så jeg gerne vil flytte det til et andet hjørne af baghaven. Det er omtrent 20 meter. Efter flytningen kommer det til at stå lige op af et andet bistade. Jeg har kun de to stader.

    Men er det risikabelt at flytte bistadet; risikerer jeg, at bierne ikke kan finde hjem efter sådan en flytning når de senere flyver ud? Risikerer jeg en (for) stor grad af fejlflyvning?

    Jeg overvejer at flytte stadet onsdag aften i denne uge. Der er lovet trist vejr (omkring 5 graders varme) i de følgende dage. Hvis bierne ikke er ude et par dage på grund af vejret, kan jeg så håbe på færre fejlflyvninger?

    Jeg blev biavler i 2018. Tak for alle svar.

    #3384 Score: 1

    Ole Sam Nielsen
    Deltager
    35 pts

    Du kan ikke flytte dem 20 meter , det er synd for bierne, de vil sidde på jorden på den gamle plads og dø.
    Men du kan flytte dem over 3 km. , og så flytte dem tilbage til den nye plads 1½ mdr. efter

    This post has received 1 vote up.
    #3385 Score: 0

    Gregers Nielsen
    Medlem
    1 pt

    Tak for svaret.

    Det var netop af hensyn til bierne, at jeg vil vente til onsdag aften – så kommer der nemlig fem efterfølgende dage med 3-5 graders varme, og så kommer bierne måske slet ikke ud (og lander det forkerte sted når de skal hjem), når det er så koldt? Så har bierne også længere tid til at lære, at de bor et nyt sted? Ligesom hvis jeg havde flyttet dem i vinters? Jeg håbede, at sådan en kold “mini-vinter”, som DMI skriver vi får op til påsken, ville være det bedst egnede tidspunkt at flytte bierne, når jeg nu ikke fik det gjort i vinters.

    Jeg må i øvrigt slet ikke flytte bierne tre kilometer; jeg er endnu ikke kyndig biavler. Og om 1½ måned vil stadet jo være en meget kompliceret opgave at flytte tilbage – der er sikkert tre eller flere magasiner på? At flytte stadet så langt virker derfor ikke så oplagt.

    #3386 Score: 1

    Ole Sam Nielsen
    Deltager
    35 pts

    Du kan under alle omstændigheder ikke flytte bierne 20 meter, bierne har lært at lande der hvor de står, de er programmeret, og kan huske hvor de har lært at flyve fra, det er kun hvis de bliver flyttet over 3 km. At de er nød til at lære det på ny, og finde en ny vinkel i forhold til solen.

    This post has received 1 vote up.
    #3387 Score: 2

    Willy Svendsen
    Deltager
    6 pts

    Hej Gregers. du må gøre op med dig selv om hvor stor en fordel det er for dig at flytte bierne til en ny plads 20 m væk fra oprindelige plads.
    jeg tror ikke der bliver mange bier som ikke finder den nye plads inden aften den første dag på den nye plads, hvis du flytter dem onsdag som du skriver du vil, kommer der nogle kolde dage hvor bierne sidder inde.
    Hvis stadet er fjernet fra den gamle plads, vil der blive lidt fejlflyvning, men bierne vil sikkert find hjem til den nye plads igen.
    Håber at du finder den rigtige løsning . Dejligt med biavl der er altid flere meninger om hvordan det skal gøres, som jeg plejer at sige, bierne er gode til at tilpasse sig efter os dårlige biavlere.
    God fornøjelse.

    This post has received 2 votes up.
    #3388 Score: 1

    Niels Ørnbøl
    Deltager
    3 pts

    Hej Gregers.

    Gør som Willy siger, men sæt nogle grene eller græs op foran flyvesprækker når de er flyttet.
    Det forhindrer bierne i at drøne ud af døren uden at se sig tilbage.

    Det vil få bierne til at lave en by orienteringsflugt så de senere kan finde hjem.

    This post has received 1 vote up.
Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 16 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.