Fodring og invertsukker

FORUM FOR BIAVLERE Forums Praktisk biavl Fodring og invertsukker

This topic contains 1 svar, has 2 stemmer, and was last updated by  Ole Kilpinen 2 years, 8 months siden.

Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #5720 Score: 0

    Jeg har læst de nye foldere, der blev sendt ud sammen med bladet. I folderen om fodring stødte jeg igen på påstanden om, at invertsukker gør, at bierne har lettere ved at omsætte det, fordi de ikke behøver selv at tilsætte invertase.

    Er der noget som helst belæg for det?

    Hvis det skulle være korrekt ville det kræve, at bierne havde et sanseorgan, der kunne skelne mellem sucrose og en glucose/fructose-blanding samt en feed back mekanisme, der kan regulere produktion af invertase i spyttet. Eftersom det er en egenskab, de kun vil få brug for, hvis de bliver kunstigt fodret med invertsukker, lyder det meget lidt sandsynligt.

    Mennesker har i hvert fald ikke en tilsvarende mekanisme: Vi producerer spyt med amylase (stivelsesnedbrydende enzym), hvad enten vi spiser brød eller sutter på en sten.

    #5729 Score: 0

    Ole Kilpinen
    Deltager
    8 pts

    Det er et rigtig interessant spørgsmål du stiller der. Vi ved ikke så meget om hvad bierne kan sanse i det de indtager, men faktisk er der for ganske nyligt publiceret en artikel hvor man bl.a. har undersøgt hvor meget glukoseoxidase (det enzym der spalter sukrose til glukose og fruktose, kaldes også invertase) der findes i “honning” baseret på nektar, inverteret foder eller almindeligt sukker (sukrose). Her viser det sig at der ikke er forskel om “honningen” stammer fra nektar eller inverteret foder, men det “honning” der stammer fra sukrose indeholder mere enzym, hvilket passer fint med at bierne har skulle tilsætte mere enzym til det, end de skal til inverteret foder.

    Undersøgelsen kan læses via dette link:
    https://www.mdpi.com/2079-6382/10/8/985

    Mvh Ole

Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.