Svar til: Flydende honning

FORUM FOR BIAVLERE Forums Honning og andre biprodukter Flydende honning Svar til: Flydende honning

#4642 Score: 1
Profilbillede af Ole Kilpinen
Ole Kilpinen
Deltager
6 pts

Hvor hurtigt en honning krystalliserer, afhænger primært af indholdet af glukose og fruktose. Jo mere glukose, jo hurtigere krystalliserer honningen. Forårshonninger indeholder typisk en overvægt af glukose og er derfor svær at holde flydende.

Men der er også andre ting der spiller ind.

Honning krystalliserer hurtigere i små beholdere. Pollen eller urenheder i honningen får den også til at krystallisere hurtigere. Så hvis du vil lave honning der holder sig flydende længe, er det en fordel at slynge den frem for presning (giver mere pollen), eller at bruge en meget fin si.

Vandindholdet har også betydning og ja, så er temperaturen også vigtig. Som Kenneth skriver at det en god ide at fryse honningen. Det stopper ikke krystalliseringen, men forsinker den.

Der hvor du er nu vil det bedste altså være at fryse den i store beholdere og så tage den op løbende og fylde på mindre glas.

Vi er ved at undersøge om vi kan måle os frem til hvor hurtigt honningen krystalliserer ud fra indholdet af glukose. Hvis du, eller andre har honning stående som de for nyligt har høstet og som de mener kan holde sig flydende noget tid, må de gerne sende en prøve til os. Send mig evt en mail på olek@biavl.dk.

HMF dannes rigtig nok ved opbevaring og specielt ved opvarmning. Honning opbevares naturligvis bedst køligt, men ved normal opbevaring er det ikke HMF som er det første problem der opstår hvis det står for varmt. Der er større risiko for at honningen skiller og går i gæring. HMF er et større problem hvis man opvarmer honningen. Der er en grænse for hvor meget HMF der må være i honningen, men det er ikke skadeligt for mennesker, blot et tegn på lavere kvalitet.

This post has received 1 vote up.