Jordforarbejdning

FORUM FOR BIAVLERE Forums Biplanter Jordforarbejdning

This topic contains 7 svar, has 3 stemmer, and was last updated by  Adam Krogh 7 years, 1 month siden.

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 8 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #1640 Score: 0

    Adam Krogh
    Medlem

    Jeg er ved at lave en aftale om forpagtning af jord. Arealet er på 1,5 ha og skal bruges til at så økologiske biplanter på. Jeg tænker på at så gul sennep, honningurt og hvid- og rødkløver.

    Er der nogle erfaringer med forarbejdning af jorden?. Lige nu er der pløjet. En maskinstation eller bonde jeg kender skal harve og så. Med hvad gør jeg næste år? Skal der pløjes, eller kan der laves pløjefri drift ved kun at harve?

    Jeg høre gerne fra biavlere der selv har prøvet at tilså større arealer med blomster.

    Hilsen Adam

    #1642 Score: 0

    Bo Brebøl
    Deltager
    6 pts

    Jordbehandlingen afhænger af jordbund, nedbør, ukrudtstryk mv. Det kan landmanden bedst afgøre ud fra de lokale forhold. Hvis du vil etablere og vedligeholde en nogenlunde ren bestand, vil det være klogt at pløje forud for etableringen af såbed. Sennep og honningurt vil kunne så sig selv igen med hjælp af en let harvning. Du kan evt. høste frø. Kløveren vil have godt af en afgræsning, så den kan sætte nye blomster.

    #1643 Score: 0

    Adam Krogh
    Medlem

    Tak Bo. Har du selv erfaring med tilsåning af arealer til dine bier?

    #1662 Score: 0

    Erling Atzen
    Deltager
    5 pts

    Du vil ikke få noget ud af kløveren, hvis der skal pløjes/harves hvert forår. kløveren er først rigtig etableret andet år og hvis der ikke tilføres kvælstof, vil kløveren overtage arealet og vil dominere voldsomt, men så får du jo en fin kløverhonning. Du skal være opmærksom på hvilke planter der et årig og hvilke der er flerårig

     

    Hilsen Erling

    #1680 Score: 0

    Bo Brebøl
    Deltager
    6 pts

    Jeg kan tilslutte mig Erlings bemærkninger om kløver som flerårig afgrøde. Honningurt og andre enårige frøplanter, skal behandles anderledes.

    #1683 Score: 0

    Adam Krogh
    Medlem

    Tak til jer begge.

    Jeg tænker at lave 3 felter på hver 0,5 ha. 0,5 ha med blandet hvid- og rødkløver der forbliver på arealet. 0,5 ha med gul sennep og 0,5 ha med honningurt.

    De sidste 2 forsøges evt. harvet ned næste år. Er det rigtigt forstået at de nedharvede planters frø vil skyde igen? Eller skal der høstes frø først, som så kan gen-sås?

Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 8 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.